Na elf mooie jaren stop ik als hoofdredacteur van Sprank. Het is een spannende en opwindende tijd geweest waarop ik met veel plezier en voldoening terugkijk, maar het is tijd voor iets nieuws. En ook voor Sprank is het natuurlijk goed dat  er iemand eens fris tegen aan kijkt.

In januari neemt Jolanda van den Braak het over. Zij is al sinds 2010 als eindredacteur nauw betrokken bij Sprank en zal er zeker een nog mooier blad van weten te maken.

De laatste jaren is er veel gebeurd rond Sprank. Zo is de lezersgroep nu veel uitgebreider dan de directeuren sociale diensten met wie we in 2007 zijn begonnen. Door de decentralisaties is ook de thematiek steeds breder geworden. Was het in de begintijd vooral werk en inkomen, tegenwoordig gaat het ook over jeugdzorg, psychische problematiek, vluchtelingen en wijkteams. Dergelijke veranderingen vragen natuurlijk om aanpassing van de bladformule, en die zal ook in de eerste helft van 2018 zijn beslag krijgen.

Sprank heeft altijd iets speels gehad. Zo hebben we eens een redactioneel in het Fries gehad. We hebben uitgepakt met een verhaal over vluchtelingen van maar liefst acht pagina’s toen dat actueel was en we hebben enkele prominenten uit het sociaal domein laten fotograferen in hun ochtendjas. Ik hoop dat Sprank dat rebelse blijft houden, maar dat is natuurlijk aan de redactie om dat te beslissen.

De vrijgevallen tijd wil ik  nog niet gelijk opvullen. Ik ga eerst genieten van een deeltijd-sabbatical en kijk wat er voor mooie dingen er op mijn weg komen.